Langå under besættelsen 1940-45

Øjenvidneberetning af Anker Bøgholm    Øjenvidneberetning af Rosa Simonsen    Billeder fra udstillingen


Richard Nissens øjenvidneberetning om sammenstødet af tyske fly over Langå.

En eftermiddag så vi nogle ildglimt på himlen. Det viste sig at være to tyske fly, der var kollideret. Vi kunne se dem gå i spin, og dale ned på markerne udenfor Langå.
Vi sprang på cyklerne og spurtede ud mod stedet, hvor vi formodede tingene skete. Det var et bombefly der var "landet" på marken ved Dahl´s husmandssted. På den ene vinge stod endnu en af piloterne, han var den eneste overlevende, hans faldskærm havde filtret sig ind i haleroret, så han havde taget hele turen ned stående på vingen!
Vi blev hurtigt gennet væk, men jeg hørte fra kammeraterne, at der var nogle af besætningen, der havde taget turen uden faldskærm, ligesom nogle af vennerne have fundet en kuppel med maskingevær nede ved Gudenåen.
Finn Døstrup og jeg havde "botaniseret" i området og vi havde fundet en kasse med maskingeværpatroner. Vi sørgede for at dække kassen til med nogle græstørv.
Senere samme nat kravlede vi ud til stedet for at redde kassen, det regnede, og vi blev møgbeskidte, men vi kunne ikke finde den. Nede ved flyet der lå ved foden af bakken, var der bevæbnede tyske vagter og en masse projektører, så det var ret besværligt.
Næste dag var der luftalarm og vi var alarmeret til at møde under biografen, der var"meldecental".
Pludseligt kom to mænd bærende med "vores" kasse. Bondemanden havde pløjet den op og pligtskyldigt afleveret den til politiet.